Блог автора методики коррекции веса Нелли Кешишьян

суббота, 4 июля 2015 г.

Филе трески в зеленой панировке.




Składniki:



duży filet ze świeżego dorsza (u mnie ponad 1 kg)

3 łyżki soku z cytryny 

100 g bułki tartej 

2-3 ząbki czosnku

skórka otarta z cytryny

po łyżce świeżych siekanych ziół: naci pietruszki, bazylii, tymianku, mięty

50 g roztopionego masła 

sól i czarny pieprz do smaku

duża garść rukoli

garść truskawek

szybki winegret: sok z cytryny, musztarda Dijon, miód, odrobina soli, oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Filet opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikami. Podzielić ostrym nożem na 4 większe lub 5 mniejszych kawałków. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 10-15 minut.


W misce wymieszać bułkę tartą, skórkę otartą z cytryny (wcześniej dobrze wyszorować), zmiażdżony i rozdrobniony czosnek, posiekane zioła, pół łyżeczki soli, trochę czarnego pieprzu. Wlać masło i dokładnie połączyć widelcem lub palcami. 


Naczynie do zapiekania natłuścić oliwą i ułożyć w odstępach filety. Każdy filet przykryć dokładnie grubą warstwą masy i docisnąć, by dobrze przywarła. Piec ok. 20 minut, aż posypka zacznie się rumienić.


Wcześniej przygotować sałatę. Rukolę opłukać, osuszyć w wirówce. Truskawki opłukać, obrać z szypułek i pociąć na ćwiartki. Polać wymieszanymi składnikami winegretu, delikatnie wymieszać.


Na talerze wykładać sałatę i po kawałku ryby. Podawać z cząstką cytryny.


Комментариев нет:

Отправить комментарий