Składniki:
duży filet ze świeżego dorsza (u mnie ponad 1 kg)
3 łyżki soku z cytryny
100 g bułki tartej
2-3 ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
po łyżce świeżych siekanych ziół: naci pietruszki, bazylii, tymianku, mięty
50 g roztopionego masła
sól i czarny pieprz do smaku
duża garść rukoli
garść truskawek
szybki winegret: sok z cytryny, musztarda Dijon, miód, odrobina soli, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Filet opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikami. Podzielić ostrym nożem na 4 większe lub 5 mniejszych kawałków. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 10-15 minut.
W misce wymieszać bułkę tartą, skórkę otartą z cytryny (wcześniej dobrze wyszorować), zmiażdżony i rozdrobniony czosnek, posiekane zioła, pół łyżeczki soli, trochę czarnego pieprzu. Wlać masło i dokładnie połączyć widelcem lub palcami.
Naczynie do zapiekania natłuścić oliwą i ułożyć w odstępach filety. Każdy filet przykryć dokładnie grubą warstwą masy i docisnąć, by dobrze przywarła. Piec ok. 20 minut, aż posypka zacznie się rumienić.
Wcześniej przygotować sałatę. Rukolę opłukać, osuszyć w wirówce. Truskawki opłukać, obrać z szypułek i pociąć na ćwiartki. Polać wymieszanymi składnikami winegretu, delikatnie wymieszać.
Na talerze wykładać sałatę i po kawałku ryby. Podawać z cząstką cytryny.
Комментариев нет:
Отправить комментарий